Siirry sisältöön

Mielen hyvinvointi

Mielen hyvinvointi on osa yleistä hyvinvointia. Mielen hyvinvoinnista voi pitää huolta, ja omia voimavaroja voi vahvistaa.

Mielen hyvinvointiin vaikuttavia asioita

Mielen hyvinvointi rakentuu monesta eri asiasta: arjen rytmistä, fyysisestä terveydestä ja mielenterveydestä, toimivista ihmissuhteista ja mielekkyyden kokemuksesta. Jokainen voi valinnoillaan vahvistaa ja edistää paitsi omaa, myös läheistensä mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Tie kohti hyvinvointia ei kuitenkaan ole suorittamista vaan itsestä huolehtimista, kohtuullisuutta, armollisuutta, itsensä arvostamista ja itsemyötätuntoa.

Mielenterveyden käsi kuvaa hyvinvoinnin eri puolia

Mielenterveyden käsi

Mielenterveyden käsi on yksi tapa kuvata arjen hyvinvoinnin eri osia. Kuten käsi tarvitsee kaikkia sormia toimiakseen, mielenterveyttä ylläpidetään huolehtimalla hyvinvoinnin eri osatekijöistä, arkisilla valinnoilla. Jos yksikin sormi on pois pelistä, se heikentää koko käden toimintakykyä.

Oman hyvinvoinnin tilaa voi kartoittaa mielenterveyden käden kysymyksillä päivän rytmistä, levosta, ravinnosta, harrastuksista ja ihmissuhteista ja tunteista.  Kartoitukseen kuuluvat myös valintoja ohjaavat arvot, eli se mitä pidämme tärkeänä.

Kartoita mielenterveyden kätesi tila ottamalla rauhallinen tuumaustauko ja varaamalla kynä ja paperia. Muistele viime viikkojasi ja nosta kätesi silmiesi eteen. Käy sormi sormelta läpi kuhunkin niistä liittyvät kysymykset ja vastaa niihin ”kyllä” tai ”ei”.

Peukalo: Lepo ja rentoutuminen

Etusormi: Ravinto ja ruokailut

Keskisormi: Ihmissuhteet ja tunteet

Nimetön: Liikunta ja kehosta huolehtiminen

Pikkusormi: Harrastukset ja luovuus

Ranne: Arvot ja päivittäiset valinnat kaiken tukena

Voit halutessasi kokeilla, kuinka oma mielenterveyden kätesi toimii.

Linkkivinkkejä mielen hyvinvoinnin edistämiseen ja ylläpitämiseen