Siirry sisältöön

Juupajoen Metsäfoorumi

Juupajoen kunta ja Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasema tekevät yhteistyötä moninäkökulmaisen metsäkeskustelun lisäämiseksi. Juupajoen Metsäfoorumi -tapahtuma pyrkii omalta osaltaan lisäämään yhteiskunnallista keskustelua metsän monista merkityksistä ja tuomaan uusinta tutkittua tietoa mukaan tähän erittäin tärkeään keskusteluun.

Julkisen, moniarvoisen ja moninäkökulmaisen keskustelun lisääminen metsästä, metsien merkityksestä ja suomalaisten metsäsuhteesta on mitä luontevin yhteistyön muoto Juupajoen kunnalle ja Juupajoella sijaitsevalle Hyytiälän metsäasemalle. Nämä kaksi haluavat tuoda Juupajoen Metsäfoorumin järjestämisellä yhteisen panoksensa siihen, ettei metsiin liittyvä yhteiskunnallinen keskustelu jäisi polarisoituneeksi vastakkainasetteluksi, vaikka metsien käyttöön ja niiden suojeluun liittyykin monia, toisinaan ristiriitaisiakin näkökulmia.

Juupajoella on maailman mitatuin metsä

Erilaisten metsien käyttöön liittyvien näkökulmien yhteensovittaminen ei välttämättä ole helppoa, mutta rakentavan keskustelun mahdollistaminen ja eri osapuolien kuuleminen ja yhteen saattaminen ovat asioita, joita voidaan edistää. Juuri tähän Juupajoen Metsäfoorumi haluaa vaikuttaa.

Metsien merkitys Suomelle, maamme taloudelle ja tulevaisuudelle sekä meille kaikille suomalaisille on kiistattoman tärkeä.  Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasema tuo toisinaan kiihkeäänkin metsäkeskusteluun uusinta tutkittua tietoa metsistä. Onhan Hyytiälässä huipputason metsätalouden ja -luonnon tutkimusta ja opetusta sekä maailmallakin hyvin tunnettu ilmakehätutkimuksen SMEAR II -asema maailman mitatuimmassa metsässä. Hyytiälän metsäaseman verkkosivuille pääset tästä(siirryt toiseen palveluun).

Juupajoen kuntastrategiassa on yhtenä olennaisena painopistealueena puu, metsä ja luonto. Paikkakunnan elinkeinorakenteessa korostuvat saha- ja puuteollisuus sekä metsiin ja puuhun liittyvä yrittäjyys. Juupajoella peruskoulussa annetaan jokaisella luokalla ikätason mukaista metsäteemaista tiedeopetusta, ja kunnan päiväkodissa toimii metsäpedagoginen pienryhmä Metsämuppelit. Muita juupajokelaisia tulokulmia metsäfoorumin järjestämiseen löytyy vaikkapa metsien monipuolisesta virkistyskäytöstä tai metsästä matkailuvalttina.

Metsävuoropuhelun edistämistä pitkällä tähtäimellä

Ensimmäinen Juupajoen Metsäfoorumi toteutettiin 1.2.2024 Hyytiälän metsäasemalla. Metsäfoorumin paneelikeskustelussa kuultiin ensimmäisellä kerralla näkökulmat ja huippuasiantuntijuutta sahateollisuudesta, ilmastontutkimuksesta, kaavoituksesta ja kaupunkilaisten metsäsuhteesta. Lisäksi asiantuntijapuheenvuorossa kuultiin, miten tiedekasvatuksella voidaan tuoda lapsille ja nuorille tietoon erilaisia metsänäkökulmia ja antaa monipuolisia eväitä pohtia metsien erilaisia rooleja ja merkityksiä.

Hyytiälän metsäasema. Kuva: Kuvaustuotanto Jussi Valkeajoki

Tallenne paneelikeskustelusta ja tiedekasvatuksen puheenvuorosta on kaikkien aiheesta kiinnostuneiden katsottavissa alla olevasta linkistä Juupajoen Metsäfoorumin Youtube-kanavalla:

Videotallenteella Juupajoen Metsäfoorumi 1.2.2024 Hyytiälän metsäasemalla:

Juupajoen Metsäfoorumin paneelikeskustelu: Metsän merkitykset.
Paneelikeskustelun vetäjä, emeritusprofessori Arto Mustajoki
Paneelikeskustelijat: toimitusjohtaja Ville Kopra (Versowood Group Oy), asemanjohtaja Juho Aalto (Hyytiälän metsäasema), suunnittelujohtaja Ruut-Maaria Rissanen (Pirkanmaan Liitto) ja Jaakko Stenhäll (Tampereen kaupunginvaltuutettu).

Asiantuntijapuheenvuoro: Erilaisia näkökulmia tiedekasvatuksella.
Yliopistotutkija Pauliina Schiestl-Aalto.

Lisätiedot Juupajoen Metsäfoorumista:

Juupajoen kunta, kunnanjohtaja Riku Siren 0401331590
Hyytiälän metsäasema, yliopistotutkija Pauliina Schiestl-Aalto 0408392483