Siirry sisältöön

Nuorten osallistumishanke METÄS!

METÄS! Mä en tajunnutkaan, että mehän voidaan päästä ihan mihin vaan! -hanke tukee ja tuo esiin pienten maaseutumaisten kuntien nuorten mahdollisuuksia vaikuttamiseen ja kasvamiseen aktiivisiksi kansalaisiksi.

Kaksi nuorta kiipeämässä eduskuntatalon portaita ylöspäin.

METÄS! Mä en tajunnutkaan, että mehän voidaan päästä ihan mihin vaan! -hankkeella tuetaan ja tuodaan esiin pienten maaseutumaisten kuntien tai isompien kaupunkien reuna-alueilla sijaitsevien kuntien nuorten asukkaiden mahdollisuuksia toimijuuteen, osallisuuteen ja kasvamiseen aktiivisiksi kansalaisiksi.

Pirkanmaan pienin kunta Juupajoki vetää hankkeen, jossa ovat mukana myös Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula ja Pälkäne. Hanke tuo yhteen vaikuttamisesta kiinnostuneita nuoria omissa yhteisöissään ja koko yhteiskunnassa. Hankkeessa kehitetään ymmärrystä nuorten omista mahdollisuuksista, vaikuttamisesta ja yhteisötoiminnasta.

Hankkeen toteuttamisen mahdollistaa merkittävä Opetushallituksen myöntämä Erasmus+: Nuorten osallistumishankerahoitus, jonka kokonaismäärä on 51299 euroa.

Tavoitteena kannustaa nuoria kohti aktiivista kansalaisuutta

Yhdeksän kuukautta kestävän METÄS! -hankkeen eri vaiheet kannustavat ja rohkaisevat kolmeakymmentä osallistuvaa nuorta polulla aktiivisiksi kansalaisiksi ja toimijoiksi yhteiskunnassa. Hankkeen ytimessä on pienten kuntien nuorten mahdollisuus nähdä oman paikkakuntansa vahvuudet ja erityisesti luonnonympäristön merkittävyys esimerkiksi hyvinvoinnille, ammatinvalinnalle tai yrittäjyydelle.

Hankkeen osallistavat toimenpiteet tarjoavat nuorille tilaisuuksia reflektoida omaa rooliaan yhteisössä ja yhteiskunnassa sekä samalla mahdollisuuksia kasvattaa omaa itseluottamusta vaikuttajina. Tavoitteena on paitsi paikallisen yhteisöllisyyden ja osallistumisen kehittäminen nuorten näkökulmasta, myös mahdollisuus vaikuttaa laajemmin kansallisella ja eurooppalaisellakin tasolla.  Hankkeen aikana nuoret vievät viestiään lopulta niin europarlamenttiin kuin eduskuntamme päättäjillekin.

Hankkeen kansainvälisyysvaiheessa nuoret saavat kokemuksia myös erilaisista yhteiskunnista ja kulttuuriympäristöistä sekä muista meneillään olevista Erasmus+ -yhteistyöprojekteista. Näin hankkeen aikana on mahdollisuus avata käsityksiä muusta maailmasta ja toimintatavoista, ja samalla kenties murtaa mahdollisia ennakkoluuloja.

Mä en tajunnutkaan, että mehän voidaan päästä ihan mihin vaan

Hankkeen nimi Mä en tajunnutkaan, että mehän voidaan päästä ihan mihin vaan viittaa yleisemmällä tasolla siihen, että pientenkin paikkakuntien tai maaseudun nuoret voivat päästä elämässään mihin vain.  Samalla nimi viittaa konkreettisesti kunnan nuorisopalveluiden tekemään nuorisotyöhön, jonka avulla luodaan erilaisia alustoja ja foorumeja nuorten omille projekteille, joissa kehitetään ymmärrystä omista mahdollisuuksista, vaikuttamisesta ja yhteisötoiminnasta. Tätä työtä tehdään välillä pienemmässä mittakaavassa omalla paikkakunnalla ja välillä METÄS! -hankkeen kaltaisissa isoissa, alueellisissa ponnistuksissa.

Projektimaisen työskentelyn tavoitteena on jättää pysyvä jälki nuorten elämään niin, että rohkeus tuoda esiin omia näkemyksiä ja ideoita säilyisi myös tulevaisuudessa. Hankkeen aikana karttunut osaaminen, rohkeus ja kiinnostus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun säilyy toivottavasti myös jatkossa – omista paikallisista lähtökohdista käsin, alueellisesti ja kansainvälisestikin.

METÄS! puolestaan viittaa paitsi yhdessä tekemiseen myös suoraan hankkeen valittuun aihepiiriin eli metsään, luontoon ja ympäristöön.

Teemana metsä, luonto ja ympäristö

Vaiheittain projektimaisesti etenevässä hankkeessa on teemana metsä, luonto ja ympäristö. Hankkeen aikana nuorten oma pohdinta ja reflektio kehittyy valitun teeman ympärillä toteutettavilla osallistavilla, pelillistetyillä sekä nuorten aktiivisuutta kehittävillä menetelmillä. Teeman monipuolinen ja monivaiheinen lähestyminen ja käsittely auttaa nuoria jäsentämään, mihin he itse sijoittuvat “tässä kaikessa” niin paikallisesti kuin laajemmin eurooppalaisella tai globaalillakin tasolla. Hankkeen aikana nuorille syntyy mahdollisuus löytää myös omasta elinympäristöstään sellaisia myönteisiä asioita, jotka muuten saattaisivat jäädä piiloon.

Metsä, luonto ja ympäristö -teeman käsittely opettaa nuorille menetelmiä, osaamista ja mahdollisuuksia moninäkökulmaiseen tapaan lähestyä yhteiskunnallisia ja kiisteltyjäkin asioita. Samalla ollaan kehittämässä omaa tulevaisuutta ja opitaan ottamaan vastuuta siitä.

Valittu teema tarjoaa mainion mahdollisuuden harjoitella vuorovaikutustaitoja, perustella omia mielipiteitä ja hahmottaa erilaisia näkökulmia, tutustua erilaisiin vaikuttamisen keinoihin ja demokraattiseen päätöksentekoon.

Juupajoen kunnan vetämän hankkeen toimenpiteet linkittyvät myös Juupajoen kuntastrategiaan ja siinä erityisesti kahteen painopistealueeseen: Osallisuuden ja demokratia sekä Puu, metsä ja luonto. METÄS! -hankkeen julkisesti näkyvät toimenpiteet käynnistyvät 19.3.2025 Juupajoella, Hyytiälän metsäasemalla järjestettävässä nuorten vaikuttajatapaamisessa osana Juupajoen Metsäfoorumia.

Hankkeen eteneminen

Tammikuussa 2025 alkanut projekti kestää yhdeksän kuukautta. Koko prosessin aikana nuorten itsensä synnyttämä, kehittämä ja lopulta muotoilema viesti metsä, luonto ja ympäristö -teemasta viedään kuultavaksi päättäjille eduskuntaan. Hankkeen vetäjänä toimii Juupajoen kunnan vapaa-aikakoordinaattori ja nuorisopalveluista vastaava Moona Räty.

METÄS! – Mä en tajunnutkaan, että mehän voidaan päästä ihan mihin vaan! -hankkeen eteneminen

Lisätiedot