Palvelut maahanmuuttajille
Maahanmuuttajapalveluissa tuetaan maahanmuuttajataustaisia henkilöitä kotoutumaan Suomeen; oppimaan suomen kieltä ja suomalaisen yhteiskunnan toimintaperiaatteita. Palvelu on tarkoitettu niin yksin asuville, pareille kuin perheillekin.
Maahanmuuttajapalveluihin voit hakeutua, jos tarvitset ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi arkiasioiden hoitamiseen, kieliopetuksen tai viranomaispalveluiden löytämiseen ja niissä asioimiseen.
Kotoutumisen edistämisen palvelu
Kotoutumisen edistämisen palvelu on tarkoitettu niille henkilöille, joiden suomen kielen taito on vielä heikko ja jotka ovat asuneet vasta vähän aikaa Suomessa. Kotoutumislakia sovelletaan henkilöihin, joilla on voimassa oleva oleskelulupa Suomessa, joiden oleskeluoikeus on rekisteröity tai joille on myönnetty oleskelukortti ulkomaalaislain mukaisesti.
Kotoutumissuunnitelma
Kotoutumissuunnitelman avulla tuetaan maahanmuuttaneen pääsyä yhteiskunnan yhdenvertaiseksi jäseneksi erityisesti kotoutumisen alkuvaiheessa. Kotoutumissuunnitelma on yksilöllinen suunnitelma, jonka maahanmuuttanut laatii yhdessä paikallisviranomaisten (kunta ja/tai työllisyysalue) kanssa.
Kotoutumissuunnitelmaan kirjataan ne palvelut ja toimenpiteet, jotka edistävät maahanmuuttaneen suomen tai ruotsin kielen taidon oppimista sekä tarjoavat muita yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. (Laki kotoutumisen edistämisestä 11 § – 19 §.)
Tulkkaus
Kunnan palveluissa ja muissa viranomaispalveluissa asioidessasi sinulla on mahdollista saada tulkkausta omalla äidinkielelläsi tai muulla kielellä, jolla asioit sujuvasti. Tulkin tarpeen arvioi se kunnan työntekijä, jonka kanssa asioit.
Suomen kielen kurssit / Sun suomi for foreigners
Oriveden seudun kansalaisopisto järjestää 9.9.2024–14.4.2025 maahanmuuttajille suomen kielen kurssin ”Sun suomi for foreigners”.
Monikielinen neuvonta Mainio/Multilingual info Mainio
Mainio on monikielinen neuvontapalvelu, joka palvelee Pirkanmaan laajuisesti jopa 14 eri kielellä. Kaikki neuvojat puhuvat myös suomea. Mainiosta saa tietoa ja neuvoja arjen asioihin. Niitä ovat esimerkiksi oleskelulupa- ja kansalaisuusasiat, Suomessa asuminen, työ, opiskelu, terveydenhoito ja harrastukset.
Yleisimmät kysymykset koskevat suomalaista sosiaaliturvaa (Kela), asumista, suomen kielen opiskelua ja maahanmuuttoprosessia yleisesti. Mainiosta saa apua lomakkeiden täyttämisessä ja viranomaispostin ymmärtämisessä. Neuvonnasta saa myös tietoa suomen kielen kursseista ja vinkkejä työnhakuun tai harjoittelupaikan löytämiseen. Palvelu on asiakkaille maksutonta.
Neuvontaa ilman ajanvarausta International House Tampere (Rautatienkatu 10, 1. krs).
Juupajoen kunnan kotoutumisohjelma 2025 alkaen
Juupajoen kunnan kotoutumisohjelma 2025 alkaen julkaistaan täällä tammikuun 2025 aikana.
Vuoden 2024 loppuun asti voimassa olevassa kotoutumislaissa (1386/2010) säädetään kunnan suunnitteluasiakirjasta, jonka nimi on kotouttamisohjelma. 1.1.2025 voimaan tulevassa laissa kotoutumisen edistämisestä (681/2023, jäljempänä kotoutumislaki) säädetään kunnan kotoutumisohjelmasta. Kun uusi kotoutumislaki tulee voimaan, kotouttamisohjelman käsitteestä luovutaan.
Uudessa laissa säädetty kotoutumisohjelma ei korvaa kotouttamisohjelmaa eikä myöskään vastaa nykyisen lain mukaista kotouttamisohjelmaa. Kotoutumisohjelma on siis uusi elementti. Kunnalla on myös jatkossa velvollisuus suunnitella, kehittää ja seurata kotoutumista. Tästä tehtävästä säädetään uuden kotoutumislain 5. luvussa. Kunnalla on vastuu kotoutumisen edistämisen suunnittelusta, kehittämisestä ja seurannasta paikallistasolla. Kunta kehittää kotoutumisen edistämistä monialaisena yhteistyönä. Yhteistyötä tehdään niin työllisyyspalveluiden, sosiaali- ja terveyspalveluiden, viranomaisten, seurakunnan kuin järjestöjenkin kanssa.
Maahanmuuttajien alkuvaiheen terveydenhuoltopalvelut (Pirkanmaan hyvinvointialue)
Maahanmuuttajalla on oikeus saada terveydenhuoltopalveluja. Kaikilla on oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon riippumatta siitä, minkä maan kansalainen on. Lapset, koululaiset ja raskaana olevat naiset pääsevät julkisiin ennaltaehkäiseviin terveyspalveluihin kansalaisuudesta riippumatta.
Kiintiöpakolainen (UNCHR) tai henkilö, joka saapuu Suomeen perheenyhdistämisen kautta kutsutaan maahantulotarkastukseen. Tarkastukseen kuuluu thorax-röntgen ja laboratoriokokeet. Tarkastuksessa hoitaja selvittää aiemmat sairaudet, nykyoireet, rokotushistorian, mahdolliset altistukset, infektiot ja k lääkitykset sekä yleisen hyvinvoinnin. Tarvittaessa saa keskusteluapua psykiatriselta sairaanhoitajalta.
Tarkastuksen perusteella suunnitellaan mahdolliset jatkotutkimukset. Tarkastuksessa saa tietoa suomalaisesta terveys- ja sosiaalipalvelujärjestelmästä. Terveyspalveluja käyttäessä maahanmuuttaja on oikeutettu tulkkipalveluun.
Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat kutsutaan terveydenhoitajan käynnille saamaan tietoa suomalaisesta terveys- ja sosiaalipalvelujärjestelmästä, tämän jälkeen he siirtyvät käyttämään alueellisia terveyspalveluja. Lisätietoa Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivulta(siirryt toiseen palveluun)
Lisätiedot
-
Anne Tuovila
Hyvinvointijohtaja 050 5915 456 anne.tuovila@juupajoki.fi