Siirry sisältöön

Kesän kiireet ja kesästressi

Tällä kertaa blogissa kunnanjohtaja Jyri Lammelan mietteitä kesästä 2022.

Parhaillaan on käynnissä kesälomasesonki, kun kolmannes Suomen työväestöstä pitää kesälomansa näin heinäkuussa. Heinäkuun valikoituminen lomakuukaudeksi on ymmärrettävää, sillä tilastojen mukaan se on vuoden lämpimin kuukausi. Kaikkein lämpimintä Suomessa on noin kuukausi kesäpäivän seisauksen jälkeen eli heinäkuun loppupuolella.

Termisten vuodenaikojen määritelmien mukaan kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin +10 asteen yläpuolelle ja päättyy, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin +10 asteen alapuolelle. Monelle meistä kesä ajanjaksona alkaa kuitenkin oikeasti siitä, kun koulut päättyvät, ja kesä loppuu, kun koulut jälleen alkavat. Juupajoella koulujen kesäloma alkoi 6.6. ja koulutyö käynnistyy taas 10.8.2022.

Kesä on kovin odotettu vuodenaika, kesälomasta puhumattakaan, mutta lopulta varsin lyhyt ajanjakso koko vuodessa. Kesäkiireen tuntua saattaa olla ilmassa, kun kesälle eli viidesosaan vuoden viikoista sijoittuu valtaosa kauan kaivatuista lomapäivistä, odotetuista perhejuhlista, jännittävistä tapahtumista ja unelmien lomamatkoista. Lisäksi varsin monella on esimerkiksi kiinteistön huoltoon tai puutarhan hoitoon liittyviä tehtäviä, joita pystyy tekemään oikeastaan vain kesällä tai loma-aikaan.

Varsinkin kesän viikonloput tuppaavat monella olemaan hyvin kiireisiä. Eteen voi tulla viikonloppuja, joissa molemmille päiville olisi useampi päällekkäinen tapahtuma tai tilaisuus. Osalle kesäkiire saattaa muuttua jopa kesästressiksi. Lopulta stressiä saattaa syntyä siitä, että loma alkaa lähestyä loppuaan.

Kesäkiireen tuntua voi tietysti ehkäistä hyvällä suunnittelulla. Ajoissa tehty kesäkalenteri saattaakin paljastaa, että kesä ei todellisuudessa olekaan ”liian kiireinen”, vaan monista mahdollisuuksista ja tapahtumista huolimatta kesälomaan jää aikaa myös rentoutumiselle ja aikatauluttamattomalle oleilulle. Itsehillinnän määrästä riippuen tulee kuitenkin malttaa olla täyttämättä kesäkalenterin tyhjiä kohtia, mikäli arvostaa tai haluaa kokeilla myös kiireettömyyden tunnetta.

On kuitenkin aina yksi tekijä, joka vaikuttaa vahvasti kesän suunnitelmiin, niiden toteutumiseen ja siten myös kokemukseen kesästä. Sää. Liika sade, liiallinen auringonpaiste, liian kova tuuli tai muu ”ei tilattu sää” voi muuttaa parhaimmatkin suunnitelmat hetkessä. Päivittäiset sadekuurot voivat estää katon korjausprojektin tai siirtää perhejuhlan puutarhasta sisätiloihin. Pitkään jatkunut helle voi estää puutarhatöitä tai uuvuttaa vieden energiat suunnitelmien toteuttamiselta. Säiden vaihtelu on normaalia, mutta toiveisiin nähden poikkeava sää on yksi stressitekijä lisää tunnin tarkkuudella suunniteltuun ja toteutettuun kesäviikonloppuun.

Ehkä paras lääke kesäkiireen tai -stressin välttämiseen onkin liian suunnittelun välttäminen tai ehkä toisinaan jopa täydellinen suunnittelemattomuus. Päivä kerrallaan -asenteella kesä tai kesäloma voisi olla kokeilemisen arvoinen hyvinvointiteko itselle tai lähimmäisille. Asiaa etukäteen ajatellessa voi toki syntyä pelko siitä, että kesä lipuu kokonaan ohi ilman, että kokee mitään tai saa mitään aikaiseksi, mutta kesän “tuloksellisuutta” kannatta arvioida vasta jälkikäteen ja tulokset saattavat olla yllättäviä.

Muiden suomalaisten ja monien muiden organisaatioiden tapaan suurin osa Juupajoen kunnanvirastolla työskentelevistä viettää kesälomansa suosituimpana kesälomakuukautena eli heinäkuussa. Tätä kirjoittaessa kaksi kolmasosaa kunnanviraston henkilökunnasta on lomalla ja kunnanvirasto on suljettu 4.7. – 31.7.2022 välisen ajan. Sulkuajasta huolimatta virastolla tietyt työt kuitenkin jatkuvat lomienkin aikana keskeytyksettä. Esimerkiksi laskujen käsittely, palkkojen maksu sekä kiireiset tai ajankohtaiset asiat vaativat läsnäoloa, mikä on viraston sulkuajaksi hoidettu etukäteen suunniteltuna lomien pienenä porrastamisena.

Toivottavasti mahdollisimman moni on merkannut kesän kalenteriin lauantaina 16.7. vietettävän Lylyn kesälauantain ja sunnuntaina 17.7. vietettävän Juupajoki-päivän Kallenautiossa. Mikäli kesälomasuunnitelmat vievät tien tulevana viikonloppuna kuitenkin muualle tai muihin itselle tärkeisiin tilaisuuksiin, riittää Juupajoella tapahtumia vielä kesälomasesongin jälkeenkin. Keräämme kunnan alueen tapahtumia verkkosivujemme tapahtumakalenteriin.

Juupajoen kunnanvirastolla 14.7.2022
Jyri Lammela