Siirry sisältöön

Luontoreitit

Juupajoen rotko

Juupajoen rotko on noin 30 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue. Se on luonnontilainen, jääkauden muovaama, jopa 30 metriä syvä rotkolaakso, jonka pohjalla virtaa joki.

Alueella on kolme Juupajoen kunnan kesäaikaan ylläpitämää luontopolkua, joiden varrelta pääsee tutustumaan rotkon ainutlaatuiseen luontoon. Rotkon raikas pienilmasto, rehevä lehtokasvillisuus ja mystinen tunnelma herättää kulkijan aistit ja mielikuvituksen henkiin

Juupajoen rotko sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä Juupajoen juna-asemalta. Rotkon parkkipaikan osoite on Koskitie 45, 35500 Korkeakoski.(siirryt toiseen palveluun)

Lisää parkkitilaa:
Korkeakosken tori, Koskitie 55
Junapysäkki, Poikkikatu 6
Koskiportti, Koskitie 50

Opastus rotkolle kantateiltä 66 ja 58. 

Rotkossa kolme eri pituista retkeilyreittiä

Juupajoen rotko on osin vaikeakulkuista maastoa, reitit kapeita ja maastonmuodot jyrkkiä. Reitit eivät sovellu liikuntaesteisille tai esimerkiksi lastenrattaiden kanssa kuljettaviksi. Kunta ylläpitää reittien kuntoa kesäaikaan. Reiteillä ei ole talvikunnossapitoa.

Keltainen reitti on pituudeltaan noin 400 metriä. Reitti alkaa parkkipaikalta, josta laskeudutaan 130 porrasaskelmaa alas rotkolaaksoon. Takaisin parkkipaikalle pääsee Koskenjalan museoalueen pihan kautta, tai kääntymällä ja menemällä samaa tietä takaisin. Juupajoen kunta ylläpitää reittiä Koskenjalan kiinteistölle johtavalle sillalle asti. 

Punainen reitti on pituudeltaan noin 900 metriä. Punaisella merkitty reitti on alueen luonnollisen maastomuodon vuoksi erityisen haastava. Kapeat ja kaltevat polut kulkevat jyrkänteen reunalla. Kompastumis- ja liukastumisvaaran vuoksi alueella on liikuttava erityistä varovaisuutta noudattaen.  

Sininen reitti on pituudeltaan noin 2 kilometriä.  Sinistä reittiä on kunnostettu ja turvallisuutta parannettu monin tavoin Juupajoen rotkohankeen 2021 aikana. Reitille on rakennettu pitkospuut, käsijohteita sekä esteetön näköalapaikka.

Rotkoalueella esteetön näköalapaikka ja kotalaavu

Vaikka rotkolaakso ja siellä kulkevat luontoreitit eivät sovellukaan liikuntaesteisille, on rotkoalueella myös esteetön näköalapaikka ja esteetön kotalaavu. Tähän esteettömään luontokohteeseen saapuville pysäköinti on liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella sallittu Juupajoen Pikkukirkon pihalla, osoitteessa Kirkkotie 15, 35500 Korkeakoski(siirryt toiseen palveluun) 

Huomaathan, että rotkon varsinainen parkkipaikka sijaitsee osoitteessa Koskitie 45, 35500 Korkeakoski.


Kopsamo-Purnu melontareitti

Juupajoen Kopsamolta alkava ja Längelmäveteen Pitkäjärvelle laskeva vesireitti kulkee läpi kauneimpien pirkanmaalaisten kulttuuri- ja maalaismaisemien sekä Juupajoen että Oriveden alueella. Reitti koostuu rauhallisista jokiosuuksista ja pienistä pääosin kapeista järviosuuksista. Reitillä on vain kaksi koskiosuutta, joiden ohi kanootin joutuu kantamaan tai uittamaan. Koskien ohitukset ovat lyhyitä. Reitti soveltuu kaiken tasoisille melojille ja reitille on hyvät kulkuyhteydet. Reitin pituus on noin 19 kilometriä.

Melontareitin lähtöpaikka sijaitsee Kopsamojärven pohjoispäässä. Lähtöpaikalle on opastus heti
Kopsamon uimarannan jälkeen. Lähtöpaikalle johtaa oma tie, joka on viitoitettu Sahrajärventieltä.
Lähtöpaikan varustuksiin kuuluvat reittikartta, wc sekä lähtölaituri. Huomaathan, että lähtöpaikka ei sijaitse uimarannalla, vaan sen vieressä erillisellä viitoituksella merkittynä.

Kopsamo-Purnu melontareitti Juupajoelta Orivedelle.

Lylyn retkeilyreitit

Juupajoen Lylyn kylältä löydät kaksi retkeilyreittiä, Kaaponharjun ja Vähä-Karvian reitit. Niiden ylläpidosta vastaa Lylyn kyläyhdistys(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)


Hyytiälän metsäaseman tiedepolku

Hyytiälän tiedepolku koostuu 18 tietotaulusta, joiden sisällöt on tarkoitettu kaikille tieteestä kiinnostuneille yläkouluikäisistä ylöspäin. Osa tauluista sisältää koululaisille ja opiskelijoille tarkoitettuja tehtäviä, joihin tarvittavia välineitä löytyy pieni määrä lainattavaksi aseman toimistolta. Pikaiseen kierrokseen kuluu aikaa n. kaksi tuntia ja aiheisiin syventymällä aikaa saa kulutettua helposti useita tunteja.

Teitä ja polkuja seuraten tiedepolulle kertyy matkaa noin 4 km. Reitti ei sovellu kuljettavaksi lumiseen aikaan. Osa reitistä kulkee aseman piha-alueella, joten aseman tapahtumat saattavat ajoittain estää koko reitin kulkemisen.

Iso osa tiedepolusta sijaitsee vaikeakulkuisessa maastossa eikä sovellu liikuntaesteisille. Kulkeminen tapahtuu omalla vastuulla varovaisuutta noudattaen. Poikkeaminen polulta mittauslaitteiden läheisyyteen on kielletty.


Juupajoen liikuntapaikat

Juupajoen kunnan ylläpitämät ulkoliikuntapaikat kuten uimarannat ja frisbeegolf-radan tiedot löydät Liikuntapalveluiden sivuilta.