Siirry sisältöön

Asumaan Juupajoelle

Juupajoki on monella tapaa mainio paikka maallemuutosta haaveileville. Hyvä sijainti, maaseudun rauhaa sekä toimivat ja joustavat peruspalvelut. Meiltä löytyy turvallinen kasvuympäristö lapsille, laadukas varhaiskasvatus ja idyllinen kyläkoulu.

Ja tietysti omakotitontteja hyvällä sijainnilla oman talon rakentamisesta haaveileville. Yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä, sitä lupaavat monet ja meillä sitä löytyy. Tässä muutamia syitä harkita Juupajokea.

Maalle muuttamisen unelmiin liittyy vahvasti mielikuva itselle sopivasta omakotitalosta ja sen ympäristöstä. Juupajoella, Pirkanmaan pienimmässä kunnassa ei kuitenkaan ole jatkuvasti tarjolla kymmeniä ihania ”mummonmökkejä”, viimeisen päälle remontoituja rintamiestaloja tai taitavan remontoijan työtä odottavia unelmakohteita – mutta usein jotakin, ja toisinaan enemmänkin.

Tässä listattuna kuntamarkkinoinnin projektityöntekijämme koostama vinkkilista, jonka avulla unelmien talo voisi löytyä juuri Juupajoelta.

UUSIN VINKKI: Talo maalta -verkkopalvelu

Talo maalta on uusi MTK:n verkkopalvelu, jossa maallemuutosta haaveilevat ihmiset sekä kiinteistöjen omistajat voivat kohdata. Palvelun tavoitteena on saattaa yhteen toisilleen sopivat kiinteistöt ja maalle muuttajat. Käyhän kurkkaamassa!

Palvelun käyttäjät voivat tutustua toistensa profiileihin, ja yhteisten intressien kohdatessa he voivat keskenään neuvotella ja sopia jatkosta. Käyttäjät voivat itse valita, kenen kanssa he haluavat keskustella. Palvelussa ei ole hakijoiden tai omistajien yhteystietoja eikä kohteiden tarkkoja osoite- tai sijaintitietoja.

Palvelusta löytyy tietoa sekä malleja sopimusten laatimiseen. Perinteisen kiinteistökaupan tai vuokrasopimuksen rinnalle on tuotu myös sopimusmalli, jossa voidaan sopia asumisesta kiinteistön ylläpitoa vastaan.

Toimita oman talon etsintäilmoituksesi Juupajoen kuntaan – autamme parhaamme mukaan

Haluamme auttaa kaikkia Juupajoelle haluavia ja voimme julkaista etsitään omakotitaloa -ilmoituksesi myös täällä kunnan verkkosivuilla. Vaikka Juupajoen kunta ei virallisena osapuolena asunnon- tai kiinteistönvälitystoiminnassa tällaisessa tapauksessa toimikaan, niin haluamme auttaa parhaamme mukaan tiedonvälityksessä tässä tärkeässä asiassa.

Valjasta asuntoportaalit tehokkaaseen käyttöön luomalla hakuvahteja

Olet varmastikin jo seuraillut omakotitalojen myynti-ilmoituksia Etuovesta, Oikotieltä ja Tori.fi -palvelusta. Tehosta näiden käyttöä luomalla erilaisia omien kriteeriesi mukaisia hakuvahteja.

Hakuvahti kannattaa tehdä, vaikka maalle muuttaminen olisi vasta haaveilun asteella. Näin tietämyksesi alueen tarjonnasta ja hintatasosta lisääntyy, ja mikä tärkeintä saat heti ilmoituksen, kun kriteeriesi mukainen kiinteistö löytyy. Hakuvahtien avulla saat myös tiedon, mikäli seuraamasi kohteen hinta muuttuu, tietoa tulevista näytöistä jne.

Vanha kunnon ilmoitus tai juliste saattaa toimia

Miksipä et tekisi vanhaa kunnon paperista ilmoitusta ja julistetta jaettavaksi juuri sillä alueella, minne haluat muuttaa? Maaseudulle muutosta haaveilevat ovat usein tykästyneet johonkin tiettyyn alueeseen, kylään tai maisemaan pienessä maaseutumaisessa kunnassa. Niin myös meillä Juupajoella. Tee itsesi näköinen ja toiveidesi mukainen ilmoitus, kirjaa selkeästi etsitkö ostettavaa vai vuokrattavaa asuntoa/taloa – ja tietysti yhteystietosi. Rohkein jakaa omaa ilmoitusta suoraan alueen postilaatikkoihinkin. Lisäksi ilmoitusta kannattaa jakaa julkisille ilmoitustauluille esim. kauppaan tai vaikkapa kylätaloille ja kiinnittää muutamiin sähkötolppiinkin.

Nykyajan puskaradio on valttia

Vaikka et muuten olisikaan ahkera ”somettelija” tai Facebookin ystävä, niin omakotitaloa etsiessä sosiaalinen media ja erityisesti Facebook saattaakin olla vertaansa vailla oleva kanava. Paikkakunnilla, joissa ei ole jatkuvalla syötöllä julkisessa myynnissä olevia omakotitaloja saattaakin olla ns. piilomyynnissä soveltuvia kohteita, joista ei ole vielä julkisesti ilmoitettu.

Kannattaa liittyä Juupajoen omaan puskaradioon eli Juupajoki Finland -ryhmään Facebookissa. Luethan ryhmän säännöt ennen liittymistä ja oman ilmoituksen julkaisemista siellä. Oma ilmoituksesi on tietysti juuri sellainen kuin haluat, mutta rehellisyys ja selkeys ovat valttia, omaperäisyyskin saattaa toimia. Samalla kun selkeästi ilmoitat mitä ja millaista kohdetta etsit, kannattaa ehkä kirjata myös ne ominaisuudet, joista voisit olla valmis tarvittaessa tinkimään. Ilmoita, etsitkö ostettavaa vai vuokrattavaa kohdetta, vai oletko kenties kiinnostunut molemmista vaihtoehdoista.

Maallemuuttoon ja maalla asumiseen liittyviä ryhmiä on Facebookissa paljon – valitse parhaat ja aktivoidu

Tällaiset ryhmät voivat olla hyvinkin tehokas ja nopea tapa saada näkyvyyttä omalle talonetsintäilmoitukselle. Samalla voit seurailla millaisia kohteita yleisesti ottaen on myynnissä/vuokrattavissa, minkä kuntoisia ja minkä hintaisia kohteita eri puolilla Suomea. Useissa ryhmissä välitetään tietoa myös vapaa-ajan asunnoista ja metsätiloista. Mikäli tällaiset ryhmät eivät ole sinulle entuudestaan tuttuja, niin liity niihin rohkeasti, seuraile miten ryhmä toimii, tutustu millaisia ilmoituksia siellä julkaistaan ja harkitse oman ilmoituksen tekemistä.

Juupajoen kunta ei julkishallinnon toimijana sinällään suosittele tässä mitään tiettyä ryhmää, eikä ole osallisena missään tällaisissa ryhmissä. Voit aloittaa ryhmiin tutustumisen, ja itsellesi mieluisan valitsemisen vaikkapa seuraavista: Halutaan maalle -ryhmä (yli 23 000 jäsentä), Mummonmökit, myynti ja vuokraus -ryhmä (yli 28 000 jäsentä), Myydään, ostetaan ja vuokrataan omakotitaloja -ryhmä (yli 11 000 jäsentä) tai Myydään vanhoja taloja (yli 26 000 jäsentä).

Mikäli innostut tällaisista some-ryhmistä, niin on hyvä ymmärtää maantieteelliset realiteetit. Juupajoen yksityinen asuntotarjonta ei ole mitenkään erityisen näkyvästi edustettuna näissä ryhmissä. Turha ehkä odottaa, että julkaisujen virta juupajokelaisista myynnissä olevista omakotitaloista vyöryy ylitsesi. Mitään ei kuitenkaan menetä seuraamalla näitä ryhmiä ja julkaisemalla oman etsitään omakotitaloa/mökkiä Juupajoelta ilmoituksensa.  Sosiaalisen median yksi hyvä puoli on juuri tiedonkulun nopeus.  Juupajokelainen ryhmän jäsen voi huomata ilmoituksesi ja saattaa vinkata siitä tutulle kiinteistön omistajalle. 

Portaalit käyttöön

Ihan kaikki eivät kuitenkaan käytä somea vaikka muuten netissä surffailu sujuukin. Kannattaa seurata asuntoilmoittelua tai ilmoittaa itse Tori.fi -palvelussa, jota käyttävät myös monet sellaiset, jotka eivät ole Facebookissa. Tori.fin lisäksi kannattaa tietysti ottaa käyttöön Etuovi, Oikotie ja muut itselle ja alueeseen sopivat asuntoportaalit ja kiinteistönvälittäjien sivut.

Paikallislehti saattaa hyvinkin olla valttia

Oman ilmoituksen julkaisemista kannattaa harkita alueemme paikallislehdissä. Näin varmistat ainakin sen, että ilmoituksesi todella näkyy muillekin kuin somen ja netin käyttäjille. Emme ole Juupajoella kateellisia, vaikka lopulta unelmiesi talo löytyisi naapurikuntienkin puolelta, mutta paikallislehtien avulla se voi löytyä juuri Juupajoeltakin.

Toki toivomme lämpimästi, että mahdollinen ilmoituksesi johtaisi sinut lopulta juupajokelaiseksi. Siksi tiedoksi, että moni paikkakuntalainen ja täällä kiinteistön omistava lukee esimerkiksi Oriveden Sanomia, Ruovesi -lehteä ja KMV-lehteä.

Juupajoella kyläyhdistykset ovat monella tapaa aktiivisia toimijoita.

Voisit ehkä ottaa yhteyttä paikalliseen kyläyhdistykseen ja kertoa halustasi muuttaa kyseiselle alueelle. Anna lupa laittaa sana kiertämään. Vaikka tietoa myynnissä olevasta omakotitalosta ei juuri sen puhelun aikana olisikaan, niin jossain vaiheessa tietoa saattaa tulla ja myös sellaisista kohteista, jotka eivät ole vielä ehtineetkään julkiseen myyntiin.

Pieni yhteisö ja siinä nopeasti kulkeva tieto kannattaa valjastaa omaan käyttöön. Kyläyhdistyksen aktiiveilta kannattaa samalla kysyä myös mahdollisuutta jättää oma ilmoitus esimerkiksi kylätalon ilmoitustaululle. Kenties kyläyhdistys suostuu julkaisemaan etsintäilmoituksesi omilla some-kanavillaankin.

Aina on syytä harkita myös virallista ostotoimeksiantoa

Ota asunnonhakuprosessiin mukaan paikallinen kiinteistönvälityksen ammattilainen. Toisinaan kiinteistövälittäjät voivat onnistua löytämään julkisessa myynnissä olevien kohteiden lisäksi myös hiljaisen myynnin kohteita. Mikäli teet ostotoimeksiannon, olethan tarkkana millaiset ehdot /hinnat/välityspalkkiot siihen liittyvät ja millä tavoin mahdollinen sopimus on sitova.

Kysy asunnon näyttöä nopeasti

Älä aikaile, vaan kysy asunnon myyjältä tai kiinteistönvälittäjältä, pääsisitkö katsomaan asuntoa jo ennen virallista esittelyaikaa. Mikäli löydät ilmoituksen kiinteistöstä, joka sinua kiinnostaa, ei aina kannata jäädä odottelemaan julkista näyttöä. Tiedustele rohkeasti mahdollisuutta yksityisnäyttöön, mitään ei menetä, vaikka kysyykin. Parhaimmillaan tällaiseen näyttöön voidaan suostuakin (riippuen mitä on ilmoitettu) ja olet liikkeellä ennen muita. Parhaat kohteet menevät meillä Juupajoellakin nopeasti.

Omaksi, vai sittenkin vuokralle?

Mikäli silmiisi on osunut kriteerit täyttävä kohde, joka on kenties sinulle hieman liian hintava tai muuten vielä epäröit tai varsinkin jos kohde on jo pitkään ollut myynnissä, aina voi kysäistä voisiko kohde sittenkin olla vuokrattavissa. Jälleen kerran, kysymisestä ei ole koskaan haittaa. Asunnon myyjä saattaa hyvinkin suostua asettamaan kohteen vuokralle, vaikka se alkuperäisen suunnitelman mukaan olikin tarkoitus myydä.

Valmistaudu huolella etukäteen

Juupajoella kuten ei monilla muillakaan pienillä paikkakunnilla ole loputonta tulvaa tyhjillään olevia, ihania ”mummonmökkejä” tyylikkäästi ikääntyneitä ja taidolla remontoituna. Toisinaan myyntiin voi tulla useampikin omien kriteerien täyttävä kohde samoihin aikoihin, hetken päästä voi taas olla jonkin aikaa hieman hiljaisempaa.

Jossain vaiheessa unelmakohde kuitenkin voi tulla eteen. Itsestään selvää on, että lainojen kilpailutukset, lainalupaukset ym. asiat kannattaa hoitaa valmiiksi etukäteen niin, että olet oikean kohteen kohdalle tullessa valmis nopeaan toimintaan. Pankit ja kiinteistönvälityksen ammattilaiset ovat apunasi näissä asioissa. 

Usko unelmiisi, mutta ole realisti

Mikäli sopiva talo ostettavaksi löytyy, niin ole kuitenkin realisti. Usein kiinteistökaupan ehtona on molempia osapuolia sitova kuntotarkastus. Kokeneet kiinteistövälityksen ammattilaiset osaavat neuvoa sinua kuntotarkastajan valinnassa ja ylipäätään neuvoa kuntotarkastusprosessissa.

Kuntotarkastukseen voivat osallistua sekä ostaja, että myyjä ja kuntotarkastuksen tarkoituksena on ennaltaehkäistä ongelmia ja kartoittaa mahdollisia rakenne- tai käyttövirheitä. Kuntotarkastuksesta kannattaa ottaa irti kaikki hyöty ja kysyä talotekniikasta, kiinteistön ylläpidosta tai huoltotoimista. Myös myyjältä saa kuntotarkastuksen yhteydessä korvaamatonta tietoa talon huoltoon ja ylläpitoon liittyen.

Oman talon rakentaminen voi olla sinun tapasi toteuttaa maalle muuttaminen.

Mikäli suunnittelet oman talon rakentamista meillä Juupajoella, niin ota rohkeasti yhteyttä Juupajoen kuntaan ja kysele myynnissä olevista tonteista. Myös yksityisillä on hienoja tonttipaikkoja myynnissä.

Juupajoelle jo ennen omakotitalon löytymistä

Mikäli Juupajoki vetää puoleensa jo ennen omakotitalon löytymistä, niin Juupajoen kunnan vuokra-asuntotarjontaan kannattaa tutustua.

Yksityisten vuokra-asuntojen osalta pätevät samantyyppiset vinkit kuin omakotitalon ostamista suunnitteleville. Kannattaa tehdä hakuvahti Vuokraovelle, harkita oman ilmoituksen julkaisemista tori.fi -palvelussa, paikallisessa some-ryhmässä, paikallislehdessä, ilmoitustauluilla jne. Laita sana kiertämään! 

Tässä vielä muutamia oikopolkuja:

Etuovi.com: Myytävät asunnot Juupajoki
(siirryt toiseen palveluun)
Oikotie.fi Myytävät asunnot Juupajoki
(siirryt toiseen palveluun)
Tori.fi Asunnot Juupajoki
(siirryt toiseen palveluun)
Myytävät metsätilat, tontit, kiinteistöt(siirryt toiseen palveluun)
Vuokraovi.com Vuokrattavat asunnot Juupajoki(siirryt toiseen palveluun)

Kunnan vuokra-asuntotarjonta Juupajoella
Kunnan myymät tontit Juupajoella
Juupajoen kunta Tori.fi -sivustolla(siirryt toiseen palveluun)

Yhteystiedot