Siirry sisältöön

Pirkanmaan Pro metsä -palkinto on myönnetty Hyytiälän metsäasemalle ja Juupajoen kunnalle

Pirkanmaan metsäneuvosto on myöntänyt vuoden 2024 Pro metsä -palkinnon yhteisesti Hyytiälän metsäasemalle ja Juupajoen kunnalle. Palkinto luovutettiin perjantaina 7.6. Hyytiälän metsäasemalla, Juupajoella. Kunniakirjojen luovuttamisen yhteydessä Hyytiälän metsäaseman alueelle istutettiin puu. Puun istutus kuvastaa kasvua ja muistuttaa siitä, että tämän päivän työmme vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Kunnanjohtajan mukana kunniakirjaa vastaanottamassa ja puun istutuksessa oli kunnan puolesta myös Juupajoen päiväkodin metsäpedagogisen pienryhmän lapsia eli Metsämuppeleita.

Pro metsä -palkinnolla kiitetään ja kannustetaan metsien ja metsäalan hyväksi tehdystä työstä maakunnissa. Palkinto myönnetään henkilölle, työryhmälle, yritykselle tai muulle yhteisölle kiitoksena aktiivisesta, innovatiivisesta ja tuloksekkaasta työstä alueellisten metsäohjelmien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Aktiivista ja tuloksekasta yhteistyötä

Palkinnon myöntämisen perusteina mainitaan, että Juupajoen kunta ja Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasema ovat tehneet aktiivista ja tuloksekasta yhteistyötä moninäkökulmaisen metsäkeskustelun lisäämiseksi. Hyytiälä on perinteikäs metsätieteellinen kenttäasema, josta on kehittynyt kansainvälinen monitieteisen huippututkimuksen keskus Juupajoelle.

Kunnan ja metsäaseman yhteistyön tuloksena on muun muassa syntynyt toistuvaksi suunniteltu Juupajoen Metsäfoorumi -​tapahtuma, joka pyrkii omalta osaltaan lisäämään yhteiskunnallista keskustelua metsän monista merkityksistä ja tuomaan uusinta tutkittua tietoa mukaan tähän erittäin tärkeään keskusteluun.

Tämän lisäksi perusteluissa mainitaan näiden kahden toimijan yhteistyön tuloksena Juupajoella peruskoulussa annettava kunkin ikätason mukainen metsäteemainen tiedeopetus esikoulusta yhdeksänteen luokkaan asti. Lisäksi kunnan päiväkodissa toimii metsäpedagoginen pienryhmä Metsämuppelit. Perusteluiden mukaan, nämä ovat uraauurtavaa työtä, jossa lapset pääsevät tutustumaan sekä metsätutkimukseen että luomaan tietoon perustuvaa suhdetta luontoon. Tehtävissä lapset ja nuoret tutustuvat nykyaikaiseen luonnontieteelliseen tutkimukseen, jollaisesta Hyytiälän metsäaseman vahvasti monitieteinen tutkimustoiminta tarjoaa erinomaisen esimerkin.

Julkisen, moniarvoisen ja moninäkökulmaisen keskustelun lisääminen metsästä, metsien merkityksestä ja suomalaisten metsäsuhteesta sekä nuorison metsäteemainen tiedeopetus on muodostunut luontevaksi yhteistyön muodoksi Juupajoen kunnalle ja Juupajoella sijaitsevalle Hyytiälän metsäasemalle. Puu, metsä ja luonto ovat myös yksi Juupajoen kunnan kuntastrategian painopistealueista.

Lue lisää Juupajoen Metsäfoorumista.