Siirry sisältöön

Kirkot

Juupajoella on kaksi kaunista ja arkkitehtonisesti mielenkiintoista kirkkoa. Juupajoen Kopsamolla, entisellä kirkonkylällä sijaitseva kahdeksankulmainen Juupajoen kirkko sekä nykyisessä kuntakeskuksessa Korkeakoskella sijaitseva hirsinen Pikkukirkko.

Juupajoen kirkko Kopsamolla

Juupajoen kirkko sijaitsee Kopsamon kylässä keskellä luonnonkaunista kulttuurimaisemaa. Kirkko on rakennuttu vuosina 1838-1846. Rakennustyyliltään kirkko on omintakeinen, kahdeksankulmainen puukirkko eli niin sanottu “mutterikirkko”. Rakennustyyliltään kirkko edustaa 1700-luvulla levinnyttä empiretyylistä keskeiskirkkotyyppiä. Kirkon kehän runkorakenteen ulkopuolisia osia ovat eteiset ja sakaristo. Ulkokatteena on lyhtykartio, ja kirkkohuoneen sisäkatteena särmikäs puukupu. Kirkon rakennusmestarina toimi Jaakko Salin.

Juupajoen kirkko
Kopsamontie 230, 35540 Juupajoki
Kirkon edessä tien toisella puolella on runsaasti kirkkovieraille varattua pysäköintitilaa.

Juupajoella, Kopsamon kylällä sijaitseva puinen kahdeksankulmainen mutterikirkko.

Juupajoen kirkon kaunis hautausmaa vihittiin käyttöön 1853. Paanukattoinen kellotapuli puolestaan valmistui vuonna 1861. Kirkko sähköistettiin vuonna 1921, ja keskuslämmitys asennettiin vuonna 1939. Merkittävin uudistus kirkon rakenteeseen tehtiin 1980-luvulla, kun kirkon sisäänkäyntejä laajennettiin. Samassa yhteydessä löydettiin maalikerrosten alta Ilmari Launiksen suunnittelemat penkkien päätymaalaukset. Samassa yhteydessä penkkien päätymaalaukset sekä kirkon sisämaalaus saatettiin vuoden 1917 asuun. Kirkon seinässä olevan vaivaisukon tarkka ikä ei ole tiedossa, mutta sen uskotaan keränneen varoja avustustoimintaan jo 1840-luvulta alkaen.

Juupajoen kirkkoon mahtuu noin 420 kirkkovierasta. Kirkkoon pääsee myös pyörätuolilla ottamalla yhteyttä etukäteen seurakuntamestariin puhelimitse 040 804 9600(siirryt toiseen palveluun).

Juupajoen kirkossa vietetään jumalanpalvelusta lähes joka sunnuntai sekä muina kristillisinä juhlapäivinä. Kirkon varaukset hoidetaan Oriveden seurakunnan kirkkoherranvirastosta  040 804 9600(siirryt toiseen palveluun).


Korkeakosken kirkko eli Pikkukirkko

Juupajoen nykyisessä kuntakeskuksessa Korkeakoskella sijaitsevaa Pikkukirkkoa kutsutaan myös Suutarien kirkoksi. Nimi juontaa juurensa siitä, että Aaltosen Kenkätehdas rakennutti kirkon seurakuntataloksi silloisen teollisuusyhteisön hengellisiin tarpeisiin vuonna 1951. Vuorineuvos Lauri Kivekäs palkkasi arkkitehti Jaakko Tähtisen suunnittelemaan tämän kuuden tuuman hirrestä rakennetun kirkon.

Tehdas lahjoitti tontin, suunnittelun ja rakennustyön, seurakunta hankki rakennuspuut. Seurakuntatalon sijaan vakiintui Pikkukirkko nimi pian käyttöön. Arkkitehtitoimisto Rihlaman suunnittelema kellotapuli valmistui 1981. Samaan aikaan kirkkosalin penkkirivit puolitettiin keskikäytävän saamiseksi.

Pikkukirkko eli Suutarien kirkko
Kirkkotie 15, 35500 Korkeakoski
Kirkon edessä on jonkin verran pysäköintitilaa autoille.

Pikkukirkko on idyllinen vihkikirkko ja tilat sopivat hyvin myös kastejuhlien pitopaikaksi. Kirkko on auki sopimuksen mukaan. Korkeakosken kirkkoon mahtuu 150 kirkkovierasta. Kirkon yhteydessä on seurakuntasali, jossa on tilaa noin 30  henkilölle. Seurakuntasalin yhteydessä on myös keittiö, jonka varusteisiin kuuluu hella, mikro, astianpesukone, jääkaappi ja pakastin. Sekä ruoka-astiasto että kahviastiasto noin 40 hengelle.

Tarkemmat tiedot ja varaukset  Oriveden kirkkoherranvirastosta 040 804 9600(siirryt toiseen palveluun).