Siirry sisältöön

Ihmiset tarvitsevat toisia ihmisiä, mutta myös omaa aikaa ja rauhaa

Kirjoittanut juupajokelainen Sara Tuominen, joka oli kesätöissä Juupajoen kunnalla kesäkuussa 2024.

Pienen kunnan varjopuolia voi olla vaikeus halutessaan sulautua huomaamattomaksi. Juupajoen kaltaisella pienellä paikkakunnalla on hankala kadota massaan, toisin kuin kaupungin ihmisvilinässä, jossa todennäköisyys törmätä tuttuihin on paljon pienempi. Pienellä paikkakunnalla kauppaankin on välillä vähän kiusallista mennä, kun tietää jo valmiiksi, että kyllä siellä joku enemmän tai vähemmän tuttu tulee vastaan.

Muiden tunteminen ja tuttuihin törmääminen on kuitenkin myös positiivinen asia. Naapureista voi saada juttuseuraa, ja kaupan pihassa nähdä jonkun tuntemansa mukavan ihmisen. Tai kun poikkeaa vaikkapa kirjastoon, henkilökunta tuntee ja heillä on usein aikaa vaihtaa nopeat kuulumiset. Torilla saatetaan istua pitkiäkin aikoja muiden kanssa jutellen. Täällä ei ole jatkuva hoppu – vaikka omassa elämässä siltä välillä tuntuukin. 

Se, että pienillä paikkakunnilla kouluissa kaikki tuntevat toisensa, voi myöskin olla monella tapaa hyvä asia. Opettajille ei tarvitse esittäytyä uudelleen ja sama tuttu luokka pysyy läpi vuosien. Pienemmissä kouluissa käytävillä on paljon hiljaisempaa kuin isoissa kouluissa, mikä helpottaa vaikkapa äänitetehtävien tekoa ja antaa hengähdystaukoja jatkuvasta puheensorinasta. 

Hiljaisuus on mielestäni hyvä asia. Kun ihmisiä ei ole paljon, ympäristö on luonnollisesti paljon hiljaisempi. Ei jatkuvaa liikennettä, vastaantulevia kulkijoita tai ruuhkia ja taukoamatonta hälinää. Kävelylenkit saa viettää omassa rauhassaan, usein myös keskusta-alueella. Tyhjillä kaduilla voi myös puhella itsekseen ääneen tai lauleskella aikansa kuluksi ilman pelkoa siitä, että joku kuulee. Tämän kaiken olen huomannut nykyään, kun vietän suurimman osan viikosta isommalla paikkakunnalla.

Kuvituskuva Juupajoen rotkosta.

Juupajoki on juuri sellainen rauhallinen ja pieni paikka, joita on oltava kaupunkien rinnalla. Lähikaupungit eivät ole kovin kaukana. Mikäli kaipaa kaupungin sykettä ja tunnelmaa, sinne on helppo päästä . On mahdollista asua pienellä paikkakunnalla, mutta halutessaan saa heittäytyä kaupungissa vain yhdeksi muiden joukossa. Eikö se kuulostakin aika hyvältä?

Juupajoella 13.6.2024
Sara Tuominen