Siirry sisältöön

Kansallisen veteraanipäivän musiikkitilaisuudessa Koulukeskuksella pidetyt puheet

Juupajoen koulukeskuksella järjestettiin 26.4. 2024 päivän etuajassa kansallisen veteraanipäivän (27.4.) musiikkitilaisuus. Tilaisuudessa pidetyt puheet löydät tästä.

Rehtori Lea Nurminen:

Arvoisat kansallisen veteraanipäivän juhlamme kutsuvieraat, koulukeskuksen oppilaat ja henkilöstö.

Tervetuloa viettämään päivän etuajassa kansallista veteraanipäivää tänne Juupajoen koulukeskukseen. Huomenna lauantaina, varsinaisena juhlapäivänä klo 10 on seppeleiden lasku ja kenttähartaus sankarihaudalla.  

27.4. 1945 päättyi  Lapin sota  ja vuodesta 1987 saakka tätä huhtikuun päivää on vietetty  kansallisena veteraanipäivänä. Peruskoululaiset ovat jo pitkään olleet tärkeänä osana Juupajoen kunnan järjestämän veteraanipäivän viettoa. Teidän kauttanne sotiemme veteraanien tekemä arvokas työ ja perintö voi siirtyä eteenpäin uusille sukupolville.

Tämän vuoden alussa sotaveteraaneja oli joukossamme 2000, joista sotainvalideja oli lähes 400.  Veteraanien keski-ikä on yli 99 vuotta ja useita kymmeniä on saavuttanut yli sadan vuoden iän.  Meillä Juupajoella on vielä joukossamme yksi sotaveteraani ja hän on jo yli 100-vuotias. Yhteinen terveisemme Hilkka Sikiölle Juupakodille.  Kukkatervehdys on menossa hänelle tänään.

Kansalliselle veteraanipäivälle on nimetty vuosittain oma teemansa.  Tämän vuoden teema on Veteraanien perintö turvataan – yhdessä onnistumme. Se viestii veteraanien perinnön säilymisen ja sen jatkuvan tunnettavuuden turvaamisen tärkeydestä.  Veteraanisukupolvi on poistumassa lopullisesti keskuudestamme ja veteraanien järjestötoimintaa ollaan siirtämässä jälkipolvien tekemän perinnetyön suuntaan.  Tämän vuoden teemassa veteraanien perintö sitoudutaan turvaamaan.  Olen iloinen ja ylpeä siitä, että tänään olemme teidän Juupajoen nuorten kanssa juhlistamassa kuntamme veteraanipäivän viettoa, huomiselle  päivälle nimetty teema on toteutumassa.

Sotiemme veteraanien perintö on siirtynyt henkilökohtaisessa elämässämme meille eri tavoin.  Itse olen sen ikäinen, että omat vanhempani ovat eläneet lapsina sotavuodet ja vaarini ja pappani olivat rintamalla sotavuosina.  Äitini oli 7-vuotiaana sotalapsena Ruotsissa pari vuotta vanhemman siskonsa kanssa. Puolisoni isä oli mukana Lapin sodassa ja hänen äitinsä lähti 17- vuotiaana lottakomennukselle rintamalle. Kun kuunteli hänen muisteluitaan, saattoi vain todeta miten huoletonta ja helppoa oma elämäni on ollutkaan 17-vuotiaana lukiolaisena.  Sai nähdä kavereita, sai harrastaa, piti vain hoitaa koulutyönsä niin hyvin kuin osasi ja osallistua muun perheen kanssa kotitöihin.

Musiikilla  on ollut tärkeä merkitys sotavuosien tunteiden tulkkina.  Sen avulla on pidetty yllä toivoa, taistelutahtoa ja musiikki on tuonut iloa vaikeissa olosuhteissa. Tänään juhlamme punaisena lankana ovat sota-ajan laulut.  Kiitos jo etukäteen musiikinopettaja Henna Kainulaiselle ja oppilaille laulujen harjoittelusta. Annetaan nyt musiikin ja laulun soida,  ja niiden myötä myös tämän perinnön siirtyä.


Koulukeskuksen oppilaat Viljo Soikka ja Eelis Lauttaanaho:

Arvoisat juhlavieraat ja koulukeskuksen väki.

Vietämme veteraanipäivää aikaistetusti jo tänään. Valitettavasti Juupajoella on enää 1 veteraani joukossamme. Vaikka keskuudestamme on poistunut suurin osa sotaveteraaneista, heidän ansaitsemansa arvostus ja urotyö muistetaan yhä.  

Veteraanit ovat eläviä legendoja, joiden rohkeus ja uhrautuvaisuus on meille kadehdittavaa. Meidän on mahdotonta kuvitella, millaista on oikeasti olla sodassa. Ilman teidän urhoollista taisteluanne meillä ei olisi tätä, mitä meillä on nyt. Vaikka maailma onkin muuttunut ja monet asiat ovat erilaisia kuin silloin kun te taistelitte, teidän perintönne elää vahvana.  

Teidän ansiostanne meillä on vapaus, turvallisuus ja mahdollisuus rakentaa parempaa tulevaisuutta, siksi olemme ikuisesti kiitollisia tästä lahjasta. Meille on rakennettu tänne Suomeen hieno hyvinvointivaltio, josta saamme olla todella ylpeitä. Meillä on hyvät terveydenhuoltopalvelut ja erinomainen koulutusjärjestelmä. Minkähänlaista täällä oikein olisi asua, jos sodan lopputulos olisi ollut erilainen? 

Kun katsomme koko maapalloa ja olosuhteita huomaamme, että meillä Suomessa on asiat oikeasti todella hyvin, ja valitamme loppujen lopuksi turhan pienistä asioista. Te veteraanit ette valittaneet, kun oli aika toimia. Jokainen teistä antoi kaikkensa tälle maalle, vaikka olisikin varmasti ollut aihetta valittaa.  

Koulumme seinillä on Juupajoen sotilaista kuvia, kuvat ovat seinillä kunnioittaaksemme ja kiittääksemme teitä, että meillä on tällainen mahdollisuus käydä koulua. Kuvat ja niiden kautta veteraanit ovat siis läsnä meidän jokapäiväistä koulunkäyntiämme. Uskomme että yhteisöllisyytenne, sisukas tahtonne sekä itseluottamuksenne ovat olleet ratkaisevassa osassa sotaa. Ne ovat arvoja, jotka ovat elämässä menestymisen avaintekijöitä. 

Me nuoret lupaamme yhdessä kantaa perintöänne eteenpäin, vaalia rauhaa ja vapautta sekä toimia yhteisen hyvän puolesta. Kiitos.

Ystävällisin terveisin Viljo Soikka ja Eelis Lauttaanaho.