Siirry sisältöön

Juupajoen kunta ja Hyytiälän metsäasema yhteistyössä lisäämään moninäkökulmaista metsäkeskustelua

Juupajoen kunnan tekstitunnus ja Hyytiälän metsäaseman logo samassa kuvassa

Juupajoen kunta ja Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasema rakentavat yhdessä uutta keskustelufoorumia moninäkökulmaisen metsäkeskustelun lisäämiseksi. Jatkossa toistuvaksi suunniteltu tapahtuma pyrkii omalta osaltaan lisäämään yhteiskunnallista keskustelua metsän monista merkityksistä ja tuomaan uusinta tutkittua tietoa mukaan tähän erittäin tärkeään keskusteluun.

Julkisen, moniarvoisen ja moninäkökulmaisen keskustelun lisääminen metsästä, metsien merkityksestä ja suomalaisten metsäsuhteesta on luonteva yhteistyön muoto Juupajoen kunnalle ja Juupajoella sijaitsevalle Hyytiälän metsäasemalle. Nyt nämä kaksi toimijaa haluavat tuoda oman panoksensa siihen, ettei metsiin liittyvä yhteiskunnallinen keskustelu jäisi polarisoituneeksi vastakkainasetteluksi, vaikka metsien käyttöön ja niiden suojeluun liittyy monia, toisinaan ristiriitaisiakin näkökulmia.

Juupajoella maailman mitatuin metsä

Erilaisten metsien käyttöön liittyvien näkökulmien yhteensovittaminen ei välttämättä ole helppoa, mutta rakentavan keskustelun mahdollistaminen ja eri osapuolien kuuleminen ja yhteen saattaminen ovat asioita, joita voidaan edistää. Metsien merkitys Suomelle, maamme taloudelle ja tulevaisuudelle sekä meille kaikille suomalaisille on kiistattoman tärkeä.  

Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasema haluaa olla tuomassa toisinaan kiihkeäänkin keskusteluun uusinta tutkittua tietoa metsistä. Onhan Hyytiälässä huipputason metsätalouden ja -luonnon tutkimusta ja opetusta sekä maailmallakin hyvin tunnettu ilmakehätutkimuksen SMEAR II -asema maailman mitatuimmassa metsässä.

Juupajoen kunta on mukana mahdollistamassa moninäkökulmaista metsäkeskustelua useastakin syystä. Kunnan elinkeinorakenteessa korostuvat saha- ja puuteollisuus sekä metsiin ja puuhun liittyvä yrittäjyys. Juupajoella peruskoulussa annetaan kunkin ikätason mukaista metsäteemaista tiedeopetusta ja Juupajoen kunnan päiväkodissa toimii metsäpedagoginen pienryhmä Metsämuppelit. Muita juupajokelaisia tulokulmia foorumin järjestämiseen löytyy vaikkapa metsien monipuolisesta virkistyskäytöstä tai metsästä matkailuvalttina.

Metsävuoropuhelun edistämistä pitkällä tähtäimellä

Ensimmäisen Juupajoen Metsäfoorumin paneelikeskusteluun tuodaan näkökulmat ja huippuasiantuntijuutta sahateollisuudesta, ilmastontutkimuksesta, kaavoituksesta ja kaupunkilaisten metsäsuhteesta. Lisäksi kuullaan, miten tiedekasvatuksella voidaan tuoda lapsille ja nuorille tietoon erilaisia metsänäkökulmia ja antaa monipuolisia eväitä pohtia metsien erilaisia rooleja ja merkityksiä.

Yksi tavoite ensimmäisessä Juupajoen Metsäfoorumissa on myös testata tapahtumakonseptin toimivuutta ja saada lisäeväitä jatkossa mahdollisesti vuosittain toistuvaan, yleisöllekin avoimen tilaisuuden järjestämiseen.

Juupajoen metsäfoorumin ohjelma

Paneelikeskustelu: Metsän merkitykset

Paneelikeskustelun vetäjänä emeritusprofessori Arto Mustajoki

Paneelissa asiantuntijoina keskustelemassa:

Toimitusjohtaja Ville Kopra, Versowood Group Oy
Asemanjohtaja Juho Aalto, Hyytiälän metsäasema
Suunnittelujohtaja Ruut-Maaria Rissanen, Pirkanmaan Liitto
Tampereen kaupunginvaltuutettu, Jaakko Stenhäll

Keskustelun yhteenveto: Metsäkeskustelu kommunikaatiokysymyksenä, emeritusprofessori Arto Mustajoki.

Asiantuntijapuheenvuoro: Erilaisia näkökulmia tiedekasvatuksella
Yliopistotutkija Pauliina Schiestl-Aalto

Lisätiedot:

Juupajoen kunta, kunnanjohtaja Riku Siren 0401331590 
Hyytiälän metsäasema, yliopistotutkija Pauliina Schiestl-Aalto 0408392483