Siirry sisältöön

Tule hyvä kakku!

Tällä kertaa blogitekstinä julkaistaan Juupajoen kunnan vapaa-aikakoordinaattori Moona Rädyn puhe Mannerheimin Lastensuojeluliiton Juupajoen paikallisosaston 100-vuotisjuhlassa 27.5. 2023 Juupajoen Suomelassa. Puhe on julkaistu myös KMV-lehdessä 31.5. 2023(siirryt toiseen palveluun)

Tule hyvä kakku!

Lapsi on kuin hiekkakakku. Hän tarvitsee sopivat olosuhteet hyvään kasvuun, kuten turva, ravinto, lepo ja läheisyys.

Lapsi on avuton, kaikille häntä ympäröiville vaikutuksille altis. Mannerheimin lastensuojeluliiton päämääränä on ollut sen perustamisesta saakka turvata lapsille hellyyttä ja huolenpitoa, joka luo pohjan heidän kehitykselle hyväksi ja hyödylliseksi kansalaiseksi. Tähän tarvitaan koko yhteisön tukea.

Kun lapsi hiekkalaatikolla tekee hiekkakakkua, kuuluu usein: Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku! Ennen hyvän kakun syntymistä, tulee olosuhteiden olla kohdillaan. Hiekan tulee olla sopivan kosteaa sekä täydellisesti tiivistettyä hiekka-astiaan. Hiekka ei saa kohota yli reunan, eikä jäädä vajaaksi. Astia pitää myös onnistua kiepauttaa alustalle nopeasti. Lapsi ottaa käteensä lapion ja alkaa taputella käännettyä hiekka-astiaa lorun mukaisesti. Varovasti nostaen, kurkistaen pysyykö hiekkakakku koossa vai ei, lapsi nostaa asian kakun päältä.

Suurin osa kakuista murenee tai leviää ennen kääntämistä, mutta kerta toisensa jälkeen lapsi kuitenkin ryhtyy uudelleen kasaamaan hiekkaa astiaan. Lapiot voivat välillä lentää ja kakutkin usein rikotaan, mutta jossain vaiheessa lapsi kuitenkin oppii hiekkakakun rakentamisen salat ja ymmärtää, milloin olosuhteet kakun rakentamiseen eivät ole kohdillaan.

Kaunis tavoite onkin, että yksikään lapsi tai nuori ei tipahtaisi yhteiskunnan turvaverkon läpi.

Tarinasta voi poimia muutamiakin vertauksia koskien lapsen kehitystä. Lapsen hienomotoriikka kehittyy kakkujen kasaamisen ja kääntelyn välissä, lapsen pettymysten sietokyky nousee epäonnistuneiden yritysten seurauksena, lapsen avaruudellinen hahmottumiskyky kehittyy, lapsi kokeilee rohkeasti uusia tekniikoita, kokee onnistumisen tunteita sekä kasvattaa itseluottamustaan.

Lapsi on kuin hiekkakakku. Hän tarvitsee sopivat olosuhteet hyvään kasvuun, kuten turva, ravinto, lepo ja läheisyys. Hänen itsetuntonsa ja merkittäväksi kokemisensa tiivistyy sen mukaisesti, miten hän tulee nähdyksi, kuulluksi ja rakastetuksi. Hiekka-astia kuvastaa tässä esimerkissä turvaverkkoa, joka lapsen, nuoren tai perheen ympärillä voi tukea näitä olosuhteita, jos joku niistä jää uupumaan tai vajaaksi. Kaunis tavoite onkin, että yksikään lapsi tai nuori ei tipahtaisi yhteiskunnan turvaverkon läpi. Turvaverkon rakentaminen on kaikkien aikuisten vastuulla.

Juupajoen kunta onnittelee 100-vuotiasta MLL:n Juupajoen paikallisyhdistystä!