Siirry sisältöön

Juupajoen kunnankirjaston viikko kuvina

Mitä muuta kirjastossa tehdään kuin piipataan kirjoja? No, vaikka mitä! Tervetuloa kurkistamaan Juupajoen kunnankirjaston arkeen yhden viikon aikana tallennetun kuvapäiväkirjan kautta.

Kirjasto on tietysti paikka, mistä löytyvät uutuuskirjat, klassikot ja päivän lehdet, mutta tänä päivänä kirjasto ei ole pelkästään kirjoja varten. Se on kuntalaisten kohtaamispaikka, monenlaisen toiminnan keskipiste ja tietysti se omalta osaltaan ylläpitää kuntalaiselle kuuluvia sivistyksellisiä perusoikeuksia. Kirjasto antaa meille kaikille mahdollisuuden päästä paitsi tiedon ja kulttuurin lähteille myös kiinni monenlaiseen muuhun mukavaan ja hyödylliseen.


Maanantaina kirjastoon remontoitiin lisää aukioloaikaa

Pian päästään asentamaan omatoimikirjaston hallintalaitteita, kun niihin liittyvät sähkö- ja kaapelointityöt ovat jo lähes valmiit. Jatkossa voit valita, haluatko tulla kirjastoon asiakaspalvelu- vai omatoimiaikana. Asiakaspalveluajat pysyvät aivan ennallaan, eli henkilökunta palvelee asiakkaita myös jatkossa maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 13-19 sekä tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin klo 10-15.

Asiakaspalveluaikojen rinnalle saadaan runsaasti kirjaston omatoimikäyttöaikaa – voit siis pian tulla kirjastoon omatoimisesti esimerkiksi viikonloppuisin. Tiedotamme omatoimikirjastosta lisää heti, kun asennus on valmis. Kannattaa pysyä kuulolla!


Tiistaina annettiin digineuvontaa ikäihmisille, Ylen kuvausryhmäkin kävi paikalla

Kun uusi nuokkari eli nuorisotila viime vuonna avattiin kirjastokiinteistön toisessa päädyssä, kirjastotalosta tuli monipuolisesti kuntalaisia palveleva vapaa-aikatalo. Nykyisin valtaosa kaikista kirjaston tapahtumista järjestetäänkin nuokkarin viihtyisissä tiloissa: olemme ehtineet järjestää siellä jo yhden kirjailijavierailun, yhdeksäntoista satutuntia ja kaksi senioreiden digineuvontaan liittyvää tilaisuutta. Joulunavauksenkin aikaan nuokkari ja kirjasto toimivat yhtenä, kun kuunneltiin jouluista jatsia ja tavattiin joulupukki. 

Ikäihmisten digihaasteet kiinnostivat myös Ylen kuvausryhmää, joka kiersi helmikuussa ATK Seniorit Mukanetti ry:n vapaaehtoisten digiopastajien kanssa Pirkanmaan pieniä kirjastoja. Huhtikuussa Ylen Perjantai-ohjelman dokumenttiosuuteen on tulossa Juupajoen digineuvontaa koskevaa sisältöä, joka kuvattiin täällä tiistaina 22.2.2022.


Keskiviikkona oli koulutuspäivä

Keskiviikko oli koulutuspäivä. Tarja ajeli aamulla Pirkkalan pääkirjastoon oppimaan lisää kuvaamiseen ja somettamiseen liittyvän elektroniikan käytöstä. Nyt on työpajassa kasailtu monen mittaisia jalkoja kännykälle, järjestelmäkameralle ja lisävalolle, testailtu Karpo-mikrofoneja ja kännyköihin tarkoitettuja langattomia mikrofoneja, harjoiteltu kännykälle tarkoitetun gimbaalin käyttöä videokuvauksessa sekä napsittu ja käsitelty monia valokuvia.

Tämän työpajan anti näkyy varmasti kirjaston Facebook- ja Instagram-tileillä jo hyvinkin pian. Luvassa on ainakin videomuotoista kirjavinkkausta sekä omatoimikirjastoon liittyviä ohjevideoita! Kirjastomme monipuolista arkea voit seurata Facebookissa @Juupajoenkirjasto ja Instagramissa @juupajoenkunnankirjasto


Torstaina käväistiin kirjaston sivupisteellä

Tiesitkö, että kirjastollamme on sivupisteet sekä Korkeakosken koulukeskuksella että pienten lasten koululla Kopsamolla? Sivupisteistä huolehtiminen kuuluu kirjaston henkilökunnan viikoittaiseen työnkuvaan. Pyrimme pitämään molemmilla koulukirjastoilla tarjolla runsaasti mielenkiintoista ja iänmukaista lainattavaa. Aineistoihin kuuluu kirjojen lisäksi myös äänikirjoja ja sarjakuvia. Koulukeskuksen kirjastolla on omatoimisen kirjastoasioinnin mahdollistava lainaus- ja palautusautomaatti.


Perjantaina palveltiin myös PIKI-chatissa

Tiesitkö, että voit ottaa kirjastoon yhteyttä myös chatin välityksellä? PIKI-verkkokirjaston chatissa voit vaikkapa uusia lainasi, tehdä varauksia tai ihan vain tiedustella kirjaston aukioloaikoja. PIKI-chat palvelee arkisin toimistoaikaan, ja päivystysvuoro kiertää PIKI-kirjastosta toiseen.

Chatissa Juupajoen kirjastoasiakkaita saatetaan siis palvella esimerkiksi Hämeenkyröstä tai Pälkäneeltä käsin, ja vastaavasti Juupajoen kirjastolaiset etsivät tarvittaessa chat-asiakkaille Tampereen kirjastoautojen reittiaikatauluja tai selvittävät, kuinka monta Batman-aiheista kirjaa löytyy Lempäälän pääkirjastosta. Perjantain chat-päivystysvuoro oli jälleen Juupajoella.


Lauantaina ja sunnuntainakin pääsee kirjastoon

Pian voit siis valita, haluatko tulla kirjastoon asiakaspalvelu- vai omatoimiaikana. Asiakaspalveluajat pysyvät jatkossakin ennallaan, eli henkilökunta palvelee asiakkaita myös jatkossa maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 13-19 sekä tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin klo 10-15. 

Asiakaspalveluaikojen rinnalle saadaan kuitenkin runsaasti kirjaston omatoimikäyttöaikaa – voit siis pian tulla kirjastoon omatoimisesti esimerkiksi viikonloppuisin. Tiedotamme omatoimikirjastosta lisää heti, kun toimintaan liittyvät asennukset ovat valmiina. 

Lisäys blogiin:

Kirjaston asiakaspalvelun aukioloajat:
maanantaisin klo 13 – 19
tiistaisin klo 10 – 15
keskiviikkoisin klo 13 – 19
torstaisin klo 10 – 15
perjantaisin klo 10 – 15

Kirjaston omatoimiaukiolo:
maanantaista perjantaihin klo 8-20
lauantaisin ja sunnuntaisin klo 8-16


Tällä viikolla koottiin myös tukevampaa hyllyä urheilu- ja liikuntavälineille

Kirjaston nykyaikaiseen, monipuoliseen palvelurooliin kuuluu myös se, että kirjastolta voi lainata erilaisia urheiluvälineitä. Tätä palvelua tuotetaan yhdessä kunnan liikuntatoimen kanssa. Tällä viikolla koottiin uudet hyllyt, joissa kelpaa säilyttää niin kahvakuulia, käsipainoja, lumikenkiä, uimavöitä, kävelysauvoja, frisbeekiekkoja, vastuskuminauhoja kuin tasapainolautaa. Urheiluvälineiden laina-aika on yksi viikko, mutta laina-aikaa voi tarpeen tullen jatkaa vaikkapa pirauttamalla kirjastoon. Talviaikaan erityisesti lumikengät ovat olleet suosittu lainauskohde. Uusien hyllyjen myötä saimme urheiluvälineet esille sekä tukevammin että näkyvämmin.


Pelataanko teilläkin sunnuntaisin lautapelejä?

Jos kaipaat peleihin vaihtelua, pian kannattaa tähyillä kirjaston suuntaan: Mannerheimin lastensuojeluliiton Juupajoen paikallisyhdistys lahjoittaa kirjastoon vinon pinon lautapelejä, joita koko perhe voi pelata yhdessä. Lahjoituksellaan yhdistys haluaa tukea juupajokelaisten lapsiperheiden hyvinvointia tarjoamalla perheille hauskaa, yhteistä tekemistä.

Yhdistyksillä on tärkeä rooli kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä. Yhdistysten ja julkisten palveluiden välinen yhteistyö voi toisinaan olla niinkin konkreettista, että istutaan yhdessä pohtimaan, mitä lautapelejä oman kunnan kirjastoon kannattaisi hankkia. Kohtapuoliin kirjastolta saa lainaan ainakin pakohuonepelin perheversiota, uudentyyppistä muistipeliä sekä muutamaa klassikkolautapeliä.

Tällainen oli viikon kuvapäiväkirja Juupajoen kunnankirjastolta.
Mukavaa kevättä toivottavat Tarja ja Jutta.

JUUPAJOEN KIRJASTON YHTEYSTIEDOT:

Juupajoen kunnankirjasto
Kirkkotie 1
35500 KORKEAKOSKI
Puh. 050 4324 020
kirjasto@juupajoki.fi

JUUPAJOEN KIRJASTON AUKIOLOAJAT:

Kirjaston asiakaspalvelun aukioloajat:
maanantaisin klo 13 – 19
tiistaisin klo 10 – 15
keskiviikkoisin klo 13 – 19
torstaisin klo 10 – 15
perjantaisin klo 10 – 15

Kirjaston omatoimiaukiolo:
maanantaista perjantaihin klo 8-20
lauantaisin ja sunnuntaisin klo 8-16

BLOGISISÄLTÖ JULKAISTU 14.3.2022. Tekstiä muokattu myöhemmin lisäämällä varmistuneet omatoimiaukioloajat.